Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Alex Martinez - Κλεισόβης































Ομορφαίνει τις γειτονιές με χρώμα
Μια διαφορετική δενδροφύτευση συνέβη στο κέντρο της Αθήνας πριν από ένα μήνα.
Τα δέντρα, μέρος ενός γκράφιτι, σχεδόν ανάγλυφα, βρέθηκαν -διά χειρός Αλεξ Μαρτίνεζ- στον τοίχο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια. Λίγα τετράγωνα παρακάτω, στη στοά Πανταζοπούλου (γνωστή ως στοά Hollywood, λόγω των εταιρειών παραγωγής και διανομής κινηματογράφου που στεγάζονταν εκεί), οι αστέρες του παλιού ελληνικού σινεμά μοιράζονται μια τεράστια επιφάνεια με γνωστούς μουσικούς της soul και του rock.

Δίπλα δίπλα ο Βουτσάς με τον Κωνσταντάρα, τον Βέγγο και τη Βασιλειάδου σε μια ασπρόμαυρη σύνθεση, την ίδια στιγμή που ο Κιθ Ρίτσαρντς κάνει ντουέτο με την Αρίθα Φράνκλιν υπό το βλέμμα ενός νωχελικού Τζίμι Χέντριξ. Δεν είναι τα πρώτα γκράφιτι του 32χρονου Αλεξ στην πόλη. Πέρυσι, αποτύπωσε δύο πασχαλίτσες να κυνηγιούνται στον τοίχο της ταράτσας σε πολυκατοικία της οδού Πυθέου (απέναντι από τα γραφεία της «Ε») μαγνητίζοντας το βλέμμα μας.

Κοσμοπολίτης, με καταγωγή από Ελλάδα, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες, έζησε στη Νέα Υόρκη, στην Αμβέρσα, στο Λονδίνο. Τον κέρδισε όμως η Μυτιλήνη -και η Βάσω- όπου μένει μόνιμα ανακαινίζοντας τη μικρή ξενοδοχειακή επιχείρηση της φίλης του: 20 δωμάτια με διαφορετικά γκράφιτι το καθένα!

Η ιδέα για το τριπλό γκράφιτι της στοάς Χόλιγουντ ανήκει στον Γιάννη, ιδιοκτήτη του μπαρ στον πεζόδρομο της οδού Κλεισόβης. Στο υπόγειο του μαγαζιού βρίσκονταν παρατημένες -έως ότου μεταφερθούν στο Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου στον Κεραμεικό- περίπου 600 κόπιες ταινιών από το αρχείο του παραγωγού-διανομέα Δαμασκηνού Μιχαηλίδη. Και κάπως έτσι προέκυψε η τεράστια τοιχογραφία.

Ο Αλεξ θα ξανάρθει σύντομα στην πόλη αφού «το γκράφιτι δεν είναι πλέον περιθωριακό, απλά ομορφαίνει γειτονιές που χρειάζονται λίγο χρώμα παραπάνω».Περισσότερα για τη δουλειά του, στο www.martinezink.com Ρουτς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου