Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Elefants Graffiti -Ελεφαντάκια











1 σχόλιο:

  1. Οι δημιουργοί «διαβάζουν» τα έργα τους
    Τόσες διαφορετικές αναγνώσεις όσες είναι οι κάτοικοι της εκάστοτε περιοχής και οι περαστικοί, επιζητούν τα έργα, που επιλέχθηκαν να καλύψουν τις τυφλές όψεις των πέντε πρώτων κτηρίων στην Αθήνα. Αυτή, άλλωστε, είναι και η δηλωμένη πρόθεση των δημιουργών τους.

    Οι Θωμάς Γαλάτος και Νίκος Σταθόπουλος, το έργο των οποίων προορίζεται για την τυφλή όψη του κτηρίου στην οδό Καλλιρρόης 75-77, απέναντι από το Φιξ, είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η ιδέα ήταν να δείξουμε πως υπάρχει και άλλη οπτική των πραγμάτων και γι αυτό, ουσιαστικά, φτιάξαμε την ανάποδη πόλη. Αναποδογυρίσαμε, δηλαδή, ένα κομμάτι του ήδη υπάρχοντος αστικού τοπίου». Επισήμαναν ότι στο κάτω μέρος του έργου υπάρχει απόσπασμα από επιστολή του Οδυσσέα Ελύτη στον Ανδρέα Εμπειρίκο. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητής γράφει: «Ο σωρός από τα υλικά, που είναι αυτός ο κόσμος / θα μπορούσε, με μια διαφορετική μέθοδο συναρμογής / υπαγορευμένη από τα αισθήματά μας / να δώσει ένα οικοδόμημα πιο κατοικήσιμο».

    Η έντονη σε χρώματα και σχήματα εικόνα του Πάνου Σκλαβενίτη, που θα φιλοξενηθεί στον τοίχο του κτηρίου της οδού Λακωνίας 24 στους Αμπελοκήπους, είναι, σύμφωνα με τον δημιουργό της «μια έντονη εικόνα που μας λέει ό,τι δεν υπάρχει». Το σήμα no signal, που εμφανίζεται στην οθόνη της τηλεόρασης, όταν δεν υπάρχει τηλεοπτικό σήμα, προκαλεί στον δημιουργό της εικόνας τη σκέψη ότι «αυτό το σήμα, όταν δεν εκπέμπει η τηλεόραση, είναι κατά κάποιον τρόπο μια παρηγοριά για τους θεατές. Με την έννοια, ότι όταν δεν υπάρχει κάτι να δουν, υπάρχει μια εικόνα, που είναι αυτή».

    Το ζήτημα του κουβαριού είναι η εικαστική καταβολή της πρότασης της Αναστασίας Κούβαρη, που θα καλύψει την τυφλή όψη του κτηρίου στη γωνία Φρειδερίκου Σμιθ 4 και Κασομούλη, στον Νέο Κόσμο. «Εκφράζει την αισιοδοξία και τη χαρά που μπορεί να προκύψει μέσα από το ξετύλιγμα, την περισυλλογή, την οργάνωση που μπορεί να κάνει ο καθένας στη ζωή του. Έτσι θα βοηθήσει να εξελιχθεί όλη αυτή η ιστορία μέσα από τα χρώματα, τις ίνες, τις κλωστές και τις γραμμές και να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο», λέει η δημιουργός.

    Προφανείς είναι οι καταβολές του έργου του Παύλου Τσάκωνα, που προορίζεται για την τυφλή όψη του κτηρίου στην οδό Κριεζώτου 6. Πρόκειται για το παραμύθι με τα συμπαθή γουρουνάκια, που το καθένα χτίζει το σπιτάκι του για να προστατευτεί από τον λύκο. «Το μεγάλο μέγεθος δίνει μια υπερβολή, που σχετίζεται με τη δόμηση της Αθήνας. Οπότε, στην προκειμένη περίπτωση, δεν ξέρω αν, στο τέλος, το γουρουνάκι θα καταφέρει να γλυτώσει από τα τσιμέντα και να σώσει τ’ αδέλφια του από τον λύκο», επιφυλάσσεται ο καλλιτέχνης.

    Το έργο του ίδιου που θα καλύψει, τέλος, την τυφλή όψη του δεκαόροφου ξενοδοχείου Vienna στη γωνία Πειραιώς και Μενάνδρου είναι, όπως ο δημιουργός επισημαίνει, «μια αντιγραφή και αντιστροφή του διάσημου χαρακτικού του Άλμπρεχτ Ντίρερ, όπου ο άνθρωπος προσεύχεται στο Θεό. Πλέον, στο δικό μου, ο Θεός παρακαλεί τον άνθρωπο». Με το πρόγραμμα του Υπουργείου «η ιδέα αυτή βρήκε το κατάλληλο μέρος για να παρουσιαστεί, το συγκεκριμένο κτήριο στη γωνία των δρόμων, όπου οι κοινωνικές συνθήκες της περιοχής το αναδεικνύουν. Και θέλω να πιστεύω πως κάνουν το μήνυμα αυτής της ιδέας περισσότερο αντιληπτό από τον κόσμο», λέει ο Παύλος Τσάκωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή